Alle behandlinger

Tanntrekking

Tannlege som bruker mikrosko til behandling

Greit og vite for førstegangsbesøkende

Første gang du kommer til oss setter vi av ekstra god tid, slik at vi kan vurdere ditt behandlingsbehov. Vi gir deg et kostnadsoverslag med en behandlingsplan.

Om behandlingen

I visse tilfeller kan en tann være så skadet at den ikke kan repareres, og dermed må trekkes. Dette kan også være nødvendig ved tannkjøttsbetennelse (periodontitt) hvor tennene kan løsne, eller hvis visdomstenner forårsaker problemer.

Ved behov for tanntrekking som innebærer risiko for komplikasjoner, vil pasienten eventuelt bli henvist til en oralkirurg. Tanntrekking utføres vanligvis under lokalbedøvelse, og etter tannuttrekking kan det ta noen uker før såret er helt grodd. Normalt sett kan smertestillende tabletter lindre eventuelle smerter etter behandlingen. Hvis en tann skal erstattes etter tanntrekking, kan alternativene være å få et tannimplantat eller en bro.

Når er tanntrekking nødvendig?

Selv om vi alltid vil prioritere å reparere en tann, hender det at tanntrekking er eneste utvei. De vanligste årsakene til å trekke tann er skadede tenner, infeksjoner eller plassmangel i kjeven:

  • Ubehandlet karies og tannråte
  • Kronisk infeksjon i tannens støttevev (periodontitt)
  • Plassmangel eller tannfeil
  • Skade på tannkrone eller tannrot

Vanlige årsaker til tanntrekking

  1. Skadede tenner: Når tannen er så ødelagt at den ikke kan repareres med fylling eller krone.
  2. Infeksjoner: Kroniske infeksjoner som periodontitt kan føre til tanntrekking.
  3. Plassmangel: For eksempel ved plassering av tannregulering.

Tilnærmet smertefri trekking av tann med bedøvelse

Ved tanntrekking vil vi alltid gi deg god lokalbedøvelse, slik at behandlingen blir tilnærmet smertefri. Vi benytter oss av moderne anestesimetoder for å minimere ubehag og smerte under inngrepet. I enkelte tilfeller, for eksempel ved tannlegeskrekk, kan det også være gunstig å benytte seg av beroligende medikamenter eller narkose under behandlingen.

Ukomplisert trekking eller kirurgisk trekking av tann

  • Ukomplisert trekking: Tannlegen bruker en tang eller luksator til å rikke på tannen til den løsner og kan fjernes. Dette er vanligvis tenner som sitter ukomplisert til som visdomstenner i overkjeven eller tenner i front med kun en rot.
  • Kirurgisk trekking: Når en tann ligger dypt, vokser skjevt, er ødelagt, eller har bøyde røtter, krever tanntrekkingen mer omfattende tiltak. Under en kirurgisk tanntrekking skyves tannkjøttet til side, og det fjernes litt ben rundt tannen. Røttene deles, og tannen fjernes i deler. Etterpå sys såret sammen med noen få sting for å fremme helingen.

Oppfølging etter tanntrekking

Etter tanntrekking er det viktig med god munnhygiene og oppfølging for å sikre rask og komplikasjonsfri heling. Normalt kan smertestillende tabletter lindre eventuelle smerter etter behandlingen. Vi gir deg råd om hvordan du best tar vare på såret for å sikre en rask og komplikasjonsfri heling.

Økonomisk støtte

Avhengig av årsaken til at tannen eller tennene må trekkes, kan du få refusjon fra HELFO. Vi er behjelpelige med å avklare et eventuelt krav, og vi kan hjelpe deg med å søke. En refusjon vil gå direkte mellom oss og HELFO, slik at du ikke trenger å legge ut beløpet.

Bestill en konsultasjon

Vi gjennomfører alltid en grundig undersøkelse før tanntrekking, og vi vurderer nøye andre behandlingsmuligheter før beslutningen tas. Vi ønsker alltid å bevare egne tenner når det er mulig, da de er bedre enn kunstige tenner. Kontakt Østervågtannlegene for en konsultasjon hvis du har tannproblemer som kan kreve tanntrekking. Vårt team av erfarne tannleger vil sørge for at du får skånsom og profesjonell behandling.

Ønsker du konsultasjon
for denne behandlingen?
Bestill time