Jump to main content
Alle behandlinger

Krone- og broterapi

Greit å vite for førstegangsbesøkende

Første gang du kommer til oss setter vi av ekstra god tid, slik at vi kan vurdere ditt behandlingsbehov. Vi gir deg et kostnadsoverslag med en behandlingsplan.

Om behandlingen

Østervågtannlegene tilbyr kroner og broer som en del av vår restaureringstjeneste for tannsettet. Kroner er kunstige restaureringer laget av metall-keramikk eller helkeramikk som erstatter enkeltstående tenner. Broer er metall-keramiske eller helkeramiske konstruksjoner som brukes til å erstatte manglende tenner ved å bruke nabotenner som støttepilarer.

For å lage en tannkrone sliper tannlegen først ned den skadede tannen. Deretter tas det enten et avtrykk av tennene som sendes til tanntekniker for å lage kronen, eller tennene skannes digitalt for videre arbeid. Tiden det tar å produsere kronen avhenger av fremstillingsmetoden:

  • Hvis kronen produseres digitalt på klinikken, kan den lages samme dag.
  • Hvis avtrykket sendes til tanntekniker, tar det vanligvis 1-2 uker før kronen er ferdig og kan festes i munnen. I mellomtiden får du en midlertidig krone.

En tannbro lages ved å slipe og forme nabotennene som skal fungere som støtte for broen. Et avtrykk eller digital skanning av tennene gjøres, og midlertidige broer plasseres på de beslipte tennene. Etter 1-3 uker er den permanente broen ferdig og kan sementeres på plass. Broens farge og form tilpasses dine øvrige tenner for et naturlig og pent resultat.

Både kroner og broer kan lages av forskjellige materialer, hvorav de vanligste er helkeramikk og metall-keramikk. Valg av materialer avhenger av ønsket estetikk og styrke.

Varigheten av en tannkrone eller tannbro avhenger av flere faktorer. God tannhygiene og regelmessige kontroller hos tannlege eller tannpleier er viktig for å opprettholde holdbarheten. Kronen eller broen kan vare i mange år, men det er viktig å være oppmerksom på muligheten for kariesangrep og brudd av porselen. Ved riktig vedlikehold og oppfølging kan man forlenge levetiden på kroner og broer.

For å ta best mulig vare på kroner og broer, anbefales det å være grundig med tannbørsting, bruke tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørster for å rengjøre mellom tennene og unngå småspising mellom måltidene. Begrensing av sukkerholdig kost og bruk av fluorskyll er også viktig for å forebygge karies og opprettholde god oral helse.

Østervågtannlegene står til disposisjon for konsultasjon eller behandling relatert til kroner og broer. Våre tannleger vil grundig undersøke tennene dine, svare på spørsmål og gi deg all nødvendig informasjon for en vellykket behandling med kroner eller broer.

Ønsker du konsultasjon
for denne behandlingen?
Bestill time