Hvordan påvirker medisiner som Ozempic tennene dine - og hva bør du være oppmerksom på som pasient med diabetes?
Mange pasienter bruker i dag medisiner som Ozempic (semaglutid) som en del av behandlingen for type 2-diabetes - og i noen tilfeller for vektnedgang. Men med økende bruk melder det seg også spørsmål: Kan Ozempic ha bivirkninger som påvirker munnhelsen? Og finnes det en sammenheng mellom medisinen, diabetes og økt risiko for tannproblemer?
Ozempic er en medisin som brukes til behandling av type 2-diabetes. Den virker ved å etterligne et hormon i kroppen (GLP-1) som bidrar til å regulere blodsukker og appetitt. Det har vist seg effektivt for både blodsukkerkontroll og vektnedgang - og er derfor blitt svært populær.
Men som ved alle medisiner, kan det også oppstå bivirkninger - og noen tannleger rapporterer nå om pasienter som opplever problemer i munnhulen.
Enkelte tannleger internasjonalt har begynt å rapportere om pasienter som etter oppstart med Ozempic har opplevd:
Men foreløpig finnes det lite vitenskapelig dokumentasjon på at Ozempic direkte forårsaker tannproblemer. Det er derfor viktig å ikke trekke raske konklusjoner - samtidig som det er verdt å stille spørsmål og være oppmerksom dersom man bruker medisinen.
Det som er bedre dokumentert, er at personer med diabetes har økt risiko for tannkjøttsykdom (periodontitt), munntørrhet og tregere sårheling i munnhulen. Dårlig regulert blodsukker gjør det vanskeligere for kroppen å bekjempe bakterieinfeksjoner - og tannkjøttet blir mer sårbart.
Hvis man har diabetes og i tillegg bruker Ozempic, er det derfor ekstra viktig å følge opp tannhelsen tett. Spesielt dersom man merker endringer i munnen etter oppstart med medisinen.
Vi anbefaler følgende:
Hos Østervågtannlegene møter du erfarne tannleger som tar hensyn til din helsesituasjon. Har du diabetes - med eller uten bruk av Ozempic - er vi her for å gi deg tett oppfølging og trygge råd tilpasset din munnhelse.
Bestill time for en sjekk - og ta gjerne med informasjon om hvilke medisiner du bruker.
Sammen kan vi forebygge problemer og sikre god tannhelse, uansett utgangspunkt.